Bent u hoogsensitief?

Bent u hoogsensitief?

Bent u hoogsensitief?Iemand die hoogsensitief of hooggevoelig is, wordt ook wel een hoogsensitief persoon (HSP) genoemd. Het is een term die je ongetwijfeld vaker hebt gehoord, want ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Maar toch is het vaak niet helemaal duidelijk wat dit nou eigenlijk is. Wat houdt hooggevoelig zijn precies in, welke eigenschappen horen erbij en hoe kun je ermee omgaan wanneer je hooggevoelig of hoogsensitief bent? En hoe ga je om met hoogsensitieve mensen in jouw omgeving? zobegaafd vertelt er alles over.

Wat houdt hoogsensitief in?

Het is waarschijnlijk algemeen bekend dat de ene gevoeliger is dan de ander. Mensen die zeer gevoelig zijn worden doorgaans hoogsensitief of hooggevoelig genoemd. Dit zijn mensen die doorgaans heftig reageren op prikkels en emoties snel kunnen oppakken. Ook hebben ze een hoog ontwikkeld inlevingsvermogen. Ze kunnen emoties van anderen goed inschatten. Mensen met hooggevoeligheid worden vaak verward met mensen die introvert zijn. Het kan voor mensen die hooggevoelig zijn hierdoor best lastig zijn om erachter te komen wat er nou echt aan de hand is en hierdoor voelen ze zich vaak onbegrepen. Dit komt omdat we in een gehaaste wereld leven waar emoties vaak worden gezien als zwak en waar je vooral sterk moet zijn. Dit neemt echter niet weg dat hoogsensitieve mensen wel degelijk iets te bieden hebben. Ze worden alleen vaak een beetje weggeduwd als onbelangrijk of te emotioneel. Vaak worden hoogsensitieve mensen ook gekoppeld aan spiritualiteit en ‘zweverig’ gedrag. Hierdoor zijn er ook veel mensen die de hooggevoelige eigenschap niet serieus nemen. Dit kan lastig zijn. Wat vooral belangrijk is, is dat je als hooggevoelige persoon een weg vindt om te voorkomen dat je allerlei prikkels krijgt.

Kenmerken

Er zijn een aantal kenmerken waaraan je kan merken dat iemand hoogsensitief is:

  • Snel uitgeput na sociaal contact
  • Zuigen emoties van anderen op
  • Lichaam reageert snel
  • Zorgen voor anderen
  • Zijn creatief
  • Scherpe zintuigen
  • Huilen snel
  • Kritiek komt hard binnen

En dit is nog lang niet alles. Mensen die hoogsensitief zijn, krijgen de hele dag door allemaal prikkels binnen. Wanneer ze sociaal contact hebben gehad, zijn er extra veel prikkels binnen gekomen. Vooral wanneer er veel mensen bij elkaar zijn, kan dit bij mensen die hoogsensitief zijn voor problemen zorgen. Ze zijn door al die prikkels snel uitgeput en na afloop is het vaak belangrijk dat ze rust nemen en even alleen zijn. Iemand die hoogsensitief is, zuigt doorgaans de emoties van anderen op. Wanneer iemand verdrietig is, kan een hooggevoelig persoon zich ook zo voelen. Ook kunnen spanningen in ruimtes vaak feilloos worden aangevoeld. Wanneer mensen bijvoorbeeld tijdens een verjaardag onderlinge irritaties hebben, dan voelt een hoogsensitief persoon deze irritaties. Lang niet altijd is het duidelijk wat deze irritaties of spanningen zijn. Het lichaam van iemand die hooggevoelig is reageert erg snel. Dit kan te maken hebben met zowel positieve als negatieve prikkels. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat iemand die hooggevoelig is last krijgt van hoofdpijn wanneer hij of zij in de buurt is van iemand die zich verdrietig voelt. Ook is het mogelijk dat ze zich niet lekker voelen wanneer ze bijvoorbeeld in een voormalig oorlogsgebied komen. Ze hebben dan het gevoel dat ze er zo snel mogelijk weg moeten.