Wat is belangrijk aan een boekhoudprogramma?

Wat is belangrijk aan een boekhoudprogramma?

Waar moet een goed boekhoudprogramma aan voldoen? Er wordt via de website van Boekhoudprogramma vergelijken aangeraden om eerst minimaal 3 programma’s uit te proberen voordat je er eentje voor altijd gaat gebruiken. In deze blog, deel 1, meer over het vergelijken van een dergelijk programma. Er worden onder andere vier tips gegeven over hoe je het beste dit programma kunt vergelijken, wat belangrijk is en waar je dus op moet letten. 

Wat zijn de tips bij het vergelijken? 

Waar moet je op letten als je het boekhoudprogramma gaat vergelijken? Je moet de boekhoudprogramma’s gaan vergelijken op basis van prijs, gebruikersbeoordelingen en functies, dat allereerst. Voor het overzicht zal eerst kort weergegeven worden wat de belangrijkste vier tips zijn bij het  vergelijken van het boekhoudprogramma. Daarna wordt uitgelegd wat deze tips dan eigenlijk inhouden.
  • Tip 1: Scannen en herkennen, bonnetjes boeken 
  • Tip 2: Mogelijkheid to een automatische btw-aangifte
  • Tip 3: Let op de uren- en rittenregistratie
  • Tip 4: Kijk naar het importeren van bankafschriften (automatisch) 
  • Boekhoudprogrammaoverzicht
Eerst wordt tip 1 nader toegelicht, het boeken van bonnetjes. Het is helaas een feit dat het ZZP’ers veel tijd kost om hun bonnetjes te boeken, maar dat kan met een goed programma wel een stuk gemakkelijker worden gemaakt. Dit is zo omdat je het bonnetje scant met een app daarna komt het direct terecht in je administratie. Veel makkelijker dan dat je alles handmatig moet boeken, dat is zonde, want tijd kost geld. We komen al aan bij de tweede tip, dat is de mogelijkheid tot een automatische btw-aangifte. Je kunt in ieder geval kijken of het mogelijk is dat bedragen 1-op-1 kunnen worden overgenomen bij de Belastingdienst. Dit zal jou veel werk schelen, we blijven er natuurlijk bij dat tijd geld is en dat je moet zorgen dat relatief eenvoudige taken snel en effectief kunnen worden gedaan. Volg daarom alvast deze eerste twee tips op en vergeet niet de laatste alinea te lezen om vervolgens het juiste boekhoudprogramma te kunnen kiezen. 

De laatste tips omtrent het boekhoudprogramma vergelijken 

Tip 3 en 4 moeten nog worden toegelicht voor de volledigheid. Om te beginnen starten we met de derde tip: let op de uren- en rittenregistratie. Het scheelt tijd en scheelt dus ook geld als jij het boekhoudprogramma combineert met mogelijkheden voor de uren- en rittenregistratie. Je kunt in de software eenvoudig je uren en ritten bijhouden. Als je het overzicht wilt bewaren – wat natuurlijk wel aan te raden is – en natuurlijk ook om aan al je verplichtingen te voldoen die worden gesteld door de Belastingdienst. Ten slotte de laatste tip en dan heb je hopelijk de kans gehad om de drie boekhoudprogramma’s uit te proberen en uiteindelijk een keuze te maken in wat voor jou het juiste boekhoudprogramma kan zijn. Tip 4 was namelijk: kijk naar het importeren van bankafschriften. Het is volgens de genoemde website de grootste ergernis van veel zelfstandigen zonder personeel: het bankafschrift controleren. Je kunt dit dus eenvoudig oplossen met een boekhoudprogramma dat het werk uit jouw handen neemt. Het handigste is natuurlijk om te kiezen voor een boekhoudprogramma dat een koppeling heeft met jouw bank. Kijkt u ook eens op de site van Boekhoudprogrammaoverzicht.nl.