Wat is een sales audit, hoe werkt en waarom is het effectief?

Wat is een sales audit, hoe werkt en waarom is het effectief?

Hoewel een sales audit als een complexe term klinkt, is het eigenlijk iets vrij simpel. Een audit wordt meestal uitgevoerd door een externe auditor in zowel de verkoop- als marketingteams en analyseert de componenten waaruit de verkoop bestaat. Een sales auditor kan de wervingsmethodes die via verkopers van het bedrijf worden gebruikt, controleren en onderzoeken. Een volledig overzicht van de verkoper wordt gecontroleerd, inclusief achtergrondinformatie, referenties, selectiemethode, salaris, toename of afname van trainingsprogramma’s voor het verkoopteam en andere componenten die belangrijk kunnen zijn. Vervolgens controleert de sales auditor de verkoopprocedures van het bedrijf, inclusief de prijs, kortingen, promotie-aanbiedingen, speciale aanbiedingen en uiteindelijk de nettowinstmarge. Dit is een uitgebreide stap in de sales audit en vereist een gedetailleerde analyse door de auditor. De auditor vergelijkt de ideale verkoopprocedures met de daadwerkelijke uitgevoerde procedures. Ook de marktomstandigheden worden door de sales auditor geëvalueerd om te bepalen of de doelstellingen die aan verkopers zijn gegeven haalbaar zijn of niet en worden vergeleken met marktstandaarden en groeisnelheid van de sector. Dit helpt niet alleen om de haalbaarheid van verkoopdoelstellingen te bepalen, maar helpt ook om het vroege-vogelvoordeel te bepalen, uiteraard indien van toepassing voor het bedrijf. Aangezien het behouden van klanten en het feit dat klanten producten of diensten van het bedrijf opnieuw gaan gebruiken, is de klantenservice een belangrijk aspect in de verkoop. De sales auditor zal deze dienst tijdens de sales audit dus ook controleren. In een notendop: de sales audit omvat dus een gedetailleerde analyse van de verkoopprocedure, te beginnen met de verkoopdoelen die zijn opgezet tot de uiteindelijke verkoop door de verkoopmedewerkers van het bedrijf, methoden die zijn gebruikt om de verkoopcijfers te bereiken, samen met suggesties en eventuele verbeteringen.

De voordelen van een sales audit

Effectieve sales audits zullen niet alleen de mazen in het net vinden, maar ook kansen die ongebruikt zijn gebleven voor de verkoop van het bedrijf, waardoor de verkoop gemaximaliseerd kan worden en de winstniveaus worden verhoogd. Daarnaast helpt auditing bij het bepalen van de verkoopbudgettering voor het volgende kwartaal, aangezien bij budgettering alle processen betrokken zijn die bij een sales audit zijn betrokken. Een effectief uitgevoerde sales audit zal transparante gegevens verstrekken aan de organisatie en de aandeelhouders, waardoor de reputatie bij de externe belanghebbenden behouden blijft en ook consistent groeit. Door regelmatige audits uit te voeren, kan de organisatie duidelijke en foutloze financiële overzichten aan het publiek voorleggen. Bovendien helpt een sales audit bij het ontwikkelen van de waarde van het bedrijf. Een middelgroot bedrijf met een bescheiden omzet, maar met duidelijke auditrapporten heeft meer waarde dan een grote multinational met onduidelijke rapporten. Andere voordelen verbonden aan een sales audit:

  • Operationele improvisaties worden aangeboden
  • Oplossen van geschillen
  • Verbetering van het ethisch gedrag van het bedrijf

Maximaliseer je verkoop!

Bekijk het op deze manier: de verkoopprestaties en de groei van je bedrijf is op zijn best wanneer het voorspelbaar, stabiel en positief is. Verkoopmethodes die nauwelijks raken, doelbewust fluctueren of trends naar beneden halen, kunnen elk bedrijf onnodig belasten en het echte gevaar van een bedrijf of organisatie is dat zelfgenoegzaamheid een comfortabele staat is, maar je niet helpt in het verwezenlijken van de maximale waarde van je bedrijf of organisatie. Of je nu een verkoopplatform opzet, je opmaakt voor een nieuw kwartaal, de verkoopfunctie wilt herfocussen of gewoon nieuwsgierig bent om te zien of je de meest effectieve en efficiënte verkoopoperatie uitvoert, dan is een sales audit je eerste stap. TED-B Associates helpt je graag jouw doelen verwezenlijken. Lees alles over een online sales audit op de pagina www.ted-b.com.  Lees meer…