Zorg voor een veilige woning via de APK woning

Zorg voor een veilige woning via de APK woning

Woningen gaan vaak jaren mee. Denk aan vele decennia tot aan eeuwen! Dat betekent dat een huis dat 20 jaar geleden is gebouwd nu in 2019 wellicht niet meer aan de veiligheidseisen van 2019 voldoet. Ten eerste omdat deze eisen nog wel eens veranderen en ten tweede omdat er in 20 jaar veel kan gebeuren. Een huis dat in de jaren 30 van de vorige eeuw is gebouwd en nooit is gerenoveerd voldoet met 100% zekerheid niet aan de huidige veiligheidseisen. Als je naar brandveiligheid kijkt bijvoorbeeld dan kun je alle huizen die in de jaren 60, 70 en 80 zijn gebouwd afschrijven. Er is in appartementen bijvoorbeeld geen enkele sprake van brandwerende materialen rondom de leidingen. Sterker nog, als je even een kijkje onder de vloer neemt of boven het plafond, dan vind je daar vaak een wirwar van leidingen, kabels, pijpen, enzovoorts. Deze lopen zonder enig systeem door elkaar heen en zijn daar dus ook gewoon neer gepropt zonder beleid. Dat kon omdat de veiligheidsvoorschriften in die tijd veel minder streng waren dan nu. Probleem is wel dat de veiligheid van de bewoners daarmee ernstig in gevaar komt. Qua brandveiligheid is het bijvoorbeeld zo dat je de verbindingen tussen appartementen moet afsluiten met brandwerend materiaal. In veel oude appartementen is er ├╝berhaupt geen sprake van enige vorm van afdichting. Dus als er in een appartement brand uitbreekt, dan kan het vuur ongehinderd naar de appartementen onder, naast en boven het appartement doorslaan. Dit soort problemen worden vaak direct waargenomen tijdens een APK woning. Omdat de woning vaak oud is en dus ook over mankementen kan beschikken en tevens omdat de richtlijnen veranderen, is het belangrijk om de woning af en toe te laten keuren via een APK woning. Een APK woning is vergelijkbaar met de auto APK. Het is een periodieke keuring waarbij er wordt gekeken hoe het huis er voor staat en of alles voldoet aan de meest recente veiligheidseisen. De brandveiligheid in het voorbeeld hierboven is dus niet up to date, omdat een huis in een tijd is gebouwd waarin er weinig aandacht aan zaken als brandveiligheid werd besteedt. Maar ook een modern huis kan gevaar lopen. Een CV installatie die al wat ouder is moet bijvoorbeeld ook worden nagekeken en ook dit kun je laten doen tijdens de APK woning. De inspecteurs nemen de CV dan mee in hun rapport. Het is voor je eigen wooncomfort en veiligheid dan ook belangrijk dat je af en toe een APK woning laat uitvoeren. Na de keuring voel je je immers weer op je gemak wetende dat alles koek en ei is en dat eventuele mankementen of problemen zijn gedetecteerd en verholpen. Mocht jouw woning toe zijn aan een APK woning, neem dan contact op met Holland Building Maintenance.

De juiste APK woning dankzij Holland Building Maintenance

Via Holland Building Maintenance kun je de zogenaamde NTA 8025 keuring uit laten voeren. Deze standaard keuring gaat de meest voorkomende punten langs en de keuringsspecialist stelt op basis van de bevindingen een rapport samen. Heb je zelf ook nog kwesties dan kun je deze toevoegen aan de lijst, zodat deze tijdens de APK woning worden meegenomen.

Kom langs op de site voor meer informatie

Mocht je meer willen weten over deze APK woning of over de diensten van Holland Building Maintenance, dan kun je terecht op de site van nta8025.nl. Hier vind je bijvoorbeeld een overzicht van alle kenmerken van Holland Building Maintenance zoals:

  • Gewaarborgde veiligheid
  • Gecertificeerd
  • Onafhankelijke inspectie en keuring

Neem voor een keuringsafspraak gerust contact op met Holland Building Maintenance.